25.1.2016 Sari Pihlava

Viisi ärsyttävintä

Vielä viime vuonna kirjoitin viidestä parhaasta asiasta, jotka diabetes on tuonut elämääni. Vaan nyt meillä on uusi vuosi, ja minulla uudet kujeet. Tänä vuonna asenteeni on kohdillaan alusta alkaen. Nyt tohdin pureutua heti niihin kaikkein ärsyttävimpiin juttuihin.

Välillä eniten ärsyttää kaikki, mutta jos jostain on lähdettävä, tässä on minun top-vitoseni.

1. Insuliinipumpun infuusiosetin vaihto

Rutiinihomma, joka jostain kumman syystä toistuu minulla aina iltamyöhällä suuren ärsytyksen vallassa. Yläkerrassa minua odottaisi jo lämmin petipaikka oman kullan kainalossa, mutta mikä kiire sinne nyt olisi. Aivan hyvin voin ajella insuliinipumpun mäntää edestakaisin ja napsutella ilmakuplia säiliöstä pois. Voi vietävä, miten ärsyttää!

2. Ähkyyn syöminen

Sen kerran kun satun syömään seisovassa pöydässä vatsani täpötäyteen, niin varmaa on, että teen överit myös insuliinin kanssa. Hetken päästä saan sitten hypoissani miettiä, mihin mahaan ruokaa mahtuisi vielä sen verran, ettei taju lähtisi. Ja silloin kyllä ärsyttää!

3. Syöminen liikuntaa varten

Kun tarjoutuu muutoin hyvä ajankohta lenkille lähtöön, verensokeri voi olla vaikkapa 3,4 mmol/l.  Miten mielelläni olisin aina siinä kunnossa, että esimerkiksi tavallinen tunnin kävelylenkki sujuisi ilman tankkausta etu- ja jälkikäteen ja/tai liikunnan aikana. Näin ei aina ole, ja tuntuu, että osa liikunnan hyödystä menee minulta pakkosyömisen takia ohi. Ja taas ärsyttää!

4. Kaikkien diabetestyyppien niputtaminen

”Mun mummollakin on diabetes. Siks toi sun sairaus on mulle niin tuttu.”

Antakaa mun kaikki kestää! Jos mummon diabetes johtuu siitä, että insuliinin vaikutus on heikentynyt, on tilanne ja hoito aivan erilaista kuin sellaisessa sairaudessa, jonka taustalla on totaalinen insuliininpuutos.  Joku muu saattaa voida jättää diabeteksensa vähäksi aikaa hoitamatta, mutta jos minä tekisin niin, happomyrkytys saapuisi muutamissa tunneissa ja kuolo korjaisi minut mukaansa. Ja se se vasta ärsyttäisikin, jos enää edes ehtisi ärsyttää.

5. Alituinen vastuu

Kaikillehan se on sama juttu. Jos ei pidä itsestään huolta, se kostautuu joko ennemmin tai myöhemmin. Meille diabeetikoille kaikki kostautuu vähän rankemmin: sekä ennemmin että myöhemmin.

Jos tyrin hoidossani, vapisen hetken päästä matalan verensokerin takia tai nuokun uneliaana korkeissa sokereissani. Samaan aikaan olkapäälleni lennähtää piru muistuttamaan tulevaisuudesta: ”Jos et hoida itseäsi hyvin, niin vielä minä sinulle näytän. Jonain päivänä vien näkösi, munuaisesi tai jalkasi, odotahan vain!”

Olkapäällä vieraileva kaveri ärsyttää sekin, mutta myös harmittaa ja väsyttää. Toistaiseksi hän on saanut minulta nopeat lähdöt: ”Häivy siitä! Sen verran hyvin minä itseäni hoidan, ettei kropastani lohkea sinulle siivuakaan!”

***

Tällaista tänä vuonna. Vähän jo tosin helpotti, kun listaa laadin.

Jos sinua sattuisi diabeteksen hoidossa jokin asia ärsyttämään, voit istuutua mukavaan nojatuoliin ja avautua harmeistasi kommenttilootaan. Minä kuuntelen vuorostani nyt sinua.

Itäsuomalainen innostuja, jonka elämää ykköstyypin diabetes on tahdittanut vuodesta 1987 alkaen. Pyörittelen töikseni numeroita - kotosalla hämmennän yhteistä soppaa miehen ja teinityttärien kanssa. Luonto, kirpeät kelit, lasten halaukset ja käsillä tekeminen pitävät minut toimeliaana.

Kommentit tähän postaukseen

  1. Pingback: Se kaikista ärsyttävin asia - Deeblogi

  2. Eija

    Ompas kiva blogi tämmonen, itsekkin diabetestä vuodesta 1980 sairastaneena,.vielä hengissä. kolme lastakin synnyttänyt?, …

    1. Sari PihlavaSari Pihlava

      Kiitos Eija kommentista. Tosi kiva, että löysit tänne blogiin 🙂 Pitkä d-ura sinullakin jo takanasi, ja jatkoa riittää aina vain. Kyllä tämän sairauden kanssa ajatustoiminta varsinkin pysyy virkeänä, kun pieniä laskutoimituksia on tarjolla jatkuvasti.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat