25.3.2015 Sari Pihlava

Ei niin paljon pahaa, ettei jotain hyvääkin

Voi diabetekseni sentään! Miten monesta asiasta minä sinua kiitänkään. Niin paljon hyvää olen matkassasi saanut kokea. Viisi parasta kerron tässä ja nyt.

 

1. Oppi terveellisestä elämästä

Kohta 30 vuotta olen käynyt kuulemassa, mistä koostuu terveellinen elämä. Hyvä ruokavalio, liikuntaa sopivasti ja säännöllisesti. Jalkojen ja hampaiden hoitoa ei sovi unohtaa. Uni on tosi tärkeää; alkoholia korkeintaan kohtuudella. Ja se verensokeriseuranta, se on diabeetikolle kaikkein tärkeintä.

Minun on ollut helppo osallistua myös nykyajan hiilihydraattikeskusteluihin: osasin hiilihydraattikäsikirjan kannesta kanteen jo 1980-luvulla. Silloin puhuttiin vain hitaista ja nopeista – nyttemmin olen päivittänyt itseni tälle vuosituhannelle, ja tunnen termin glykeeminen indeksi.

Ja kun olen oppinut, mikä olisi hyväksi, yritän tietysti jakaa sitä myös omille rakkailleni. Lastenneuvolan tädit lopettivat aikoinaan terveysvalistuksensa lyhyeen, kun oma ykköstyypin diabetes tuli esille: ”Sittenhän teillä tiedetäänkin jo näistä ruokavalio- ja liikunta-asioista…”

 

2. Hyvä terveydenhuolto

Tunnen olevani terve, mutta silti terveyttäni seurataan tarkasti. Tiedän taatusti viimeisimmät verenpaineet, rasva-arvot, samoin pitkäaikaissokerin ja painoindeksin. Silmät, jalat, munuaiset, sydän, kilpirauhanen, veriarvot, hermosto, pistospaikat – kaikki nekin pääsevät vuorollaan tarkastukseen.  Saan hoitovälineitä riittävästi, ja insuliineista on ainakin tähän asti jäänyt maksettavakseni vain pieni omavastuu. Julkinen terveydenhuolto toimii kohdallani varsin mainiosti.

 

3. Taulukkolaskennan osaaminen

Takavuosina ei kotiseurannan tallentamiseen juuri vaihtoehtoja ollut. Kun vihko ei kelvannut, oli näppärämpää kehitellä omat taulukkonsa – laskentamateriaaliahan riitti.

Iltojeni iloksi saatoin taulukoida verensokerin keskiarvoja tai keskihajontoja. Seuraavaksi selvittelin ateriainsuliinien ja hiilihydraattien suhdelukuja ja Tero Kankaan lanseeraamaa toiminnallista keskiarvoa (aiheesta enemmän julkaisussa vuodelta 2001 *klik*). Välillä värkkäsin makroja; toisinaan tarvitsin tietojen suodatusta. Sitten tuli pumppu, ja pian piirtelin kuvaajia basaaleista ja mietiskelin, miten insuliinin tarve vaihtelee eri vuorokaudenaikoina. Niin mie-len-kiin-tois-ta!

Ja opettavaista myös – diabeteksen kannalta tietysti, mutta siinä sivussa se kehittyi taulukkolaskennan osaaminenkin.

 

4. Raskauden ajan seuranta

Kun diabeteslääkäri oli aamenensa sanonut, peitot pöllynneet ja pieni ihminen saatu alulle, alkoi kaikki hauskuus. Diabeetikkona pääsin katselemaan vatsassa kasvavaa vauvaa ultraäänessä ensin kuukausittain, sitten viikoittain. Upeaa kasvun seurantaa, johon tuskin olisi ollut mahdollisuutta ilman diabetesta.

 

5. Hyvä elämä

Diabeteksen hoidon päämääränä on hyvä elämä – näin kertoo Diabetesliitto. Minun elämässäni asiat taitavat olla tällä hetkellä ihan hyvin. Onko se nyt sitten diabeteksen ansiota? Luulen niin. Diabeteksella on ollut selvästi vaikutuksensa siihen, millainen olen nyt. Ja sillä on ollut vaikutuksensa myös siihen, millainen elämäni on nyt. Joten kiitos vain sinullekin, Diabetes Mellitukseni, ihan hyvin minulla menee.

Makeutusaineena pohjalla, kympin arvoisena: d-matkan varrelle on sattunut tosi mukavia, tai muuten ikimuistettavia ihmisiä. Muita diabeetikoita ja hoitohenkilökuntaa, joita en olisi muutoin tullut kohdanneeksi. Toiset ihmiset, elämän suola – yksin ei ole hyvä olla.

Itäsuomalainen innostuja, jonka elämää ykköstyypin diabetes on tahdittanut vuodesta 1987 alkaen. Pyörittelen töikseni numeroita - kotosalla hämmennän yhteistä soppaa miehen ja teinityttärien kanssa. Luonto, kirpeät kelit, lasten halaukset ja käsillä tekeminen pitävät minut toimeliaana.

Kommentit tähän postaukseen

 1. Kirsi

  Mainio ja samalla ajatuksia herättävä teksti Sari!
  Onhan se diabetes omaankin elämääni hyvilläkin tavoilla vaikuttanut, kun sitä hetkeksi pysähtyy miettimään.

  1. Sari PihlavaSari Pihlava

   Kiitos Kirsi 🙂

   Hyviäkin juttuja löytyy juu. Se onkin sitten kokonaan eri tarina, onko ne hyvää ja huonoa sisältävät vaakakupit tasapainossa vai oisko toisella puolella vähän enemmän painolastia ;-D

 2. Maria

  Kiitos tästä 🙂
  Hyvä välillä pysähtyä miettimään myös sitä mitä hyvää tämä seuralainen on tuonut tullessaan.
  Allekirjoitan kaiken mitä kirjoitit omassakin elämässäni 🙂

  1. Sari PihlavaSari Pihlava

   Hetkellisesti näitä iloja on helppo luetella 🙂

   Vaan onhan kolikolla aina kääntöpuolensa, piti ihan tosissaan pidetellä itseään, että kirjoituksen sävyyn ei tällä kerralla tullut tummia raitoja.

 3. Pingback: Viisi ärsyttävintä - Deeblogi

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: