17.6.2015 Mika Haulo

Viisi vinkkiä tuoreelle ykköstyypin diabeetikolle

Olet siis liittynyt sokerivammaisten kerhoon. Tervetuloa, ikävä nähdä sinutkin täällä!

Osanotot ja voivottelut jätän kuitenkin tähän, sillä niitä kuulet varmasti ihan riittävästi muiltakin. Sen sijaan haluaisin jakaa kanssasi muutaman vinkin, jotka olen itseäni viisaammilta oppinut.

1 Älä jää uiskentelemaan itsesääliin

Jos hoet jatkuvasti, kuinka paskaa elämä diabeteksen kanssa on, takaat itsellesi varmasti pahan olon. Mielessäsi pysyvät kirkkaina ne asiat, joita ajattelet jatkuvasti. Tässä tapauksessa myös synkät ajatukset – kuten koko loppuelämän vaivaava sairaus – voivat olla kaikista kirkkaimpia.

Kyllä, diabetes on sitä itseänsä, mutta teepä pieni reality-check: diabetes on ja pysyy; ei auta itku markkinoilla.

Maailmassa on mieletön määrä diabeetikoita, jotka ovat sinut tautinsa kanssa ja pärjäävät oikein hyvin. On pitkälti omasta asenteestasi kiinni, kuulutko tähän joukkoon vai et.

2 Ota itse vastuu itsesi hoitamisesta

Ikävä tosiasia on, että ykköstyypin diabetekseen ei ole tarjolla ihmepilleriä, joka kerran päivässä otettuna pitäisi verensokerin juuri oikealla tasolla. Jos satut ottamaan insuliiniannoksen vartin liian aikaisin tai liian myöhään, potkii tämä tauti sinua munille.

Diabeteksen hoidon perusperiaatteet ovat sinänsä ihan yksinkertaisia. Ne kuulet lääkäriltä ja diabeteshoitajalta.

Perusasioiden opettelun jälkeen joudut kuitenkin tekemään paljon hienosäätöä, jotta omahoitosi muovautuu juuri sinulle sopivaksi. Diabetekseen liittyy nimittäin paljon yksilöllisiä vivahteita monessa asiassa.

Kukaan ei pysty seuraamaan sinua 24 tuntia vuorokaudessa tai tunnustelemaan kehosi tuntemuksia ja reaktioita. Siksi on järjetöntä olettaa, että joku ulkopuolinen pystyisi antamaan täsmäohjeita.

Vinkkejä ja neuvoja kyllä saat, mutta parhaaseen lopputulokseen pääset, kun pidät itse itseäsi vastuullisena omahoitosi onnistumisesta.

3 Älä käytä diabetesta tekosyynä mihinkään

On eri asia pyytää läheisiä huomioimaan diabetes kuin vaatia erivapauksia sen nojalla.

Tee palvelus itsellesi äläkä käytä diabetesta tekosyynä koskaan, sillä se kääntyy itseäsi vastaan ennemmin tai myöhemmin. Silloin et ainoastaan rajoita omaa elämääsi, vaan alat myös näyttää heikolta muiden silmissä.

Eivät ystäväsi sinua tietenkään hylkää, vaikka sinua varten aina pitäisikin tehdä jotain ylimääräistä. Mutta jos et halua, että sinua kohdellaan erikoistapauksena, älä käyttäydy kuin erikoistapaus.

Verensokerin hallinnan opettelu vie aikaa, mutta heti kun osaat edes perusasiat hyvin, voit tehdä aika paljon kaikenlaista mitä terveenäkin. Ja mitä paremmiksi taitojasi hiot, sitä vähemmän diabetes haittaa elämääsi.

Älä siis rakenna tarpeettomia lasikattoja itsellesi.

4 Pidä rima korkealla

Ala-asteella kertolaskut saattoivat tuntua vaikeilta. Mutta lukion integraalilaskennan kurssilla tuskaillessasi olit taatusti eri mieltä.

Oppiminen ja kehittyminen vaativat aina rajojen kokeilua. Sadan metrin sprintteriksi ei tulla hiljaa hölkkäilemällä. Jos haluat nostaa penkistä sata kiloa, pääset tavoitteeseen nostamalla aina vähän painavempia painoja kuin aikaisemmin.

Tulet paremmaksi siinä mitä teet säännöllisesti ja johdonmukaisesti. Fiksuna ihmisenä tajusitkin jo, että myös diabeteksen omahoito toimii samalla tavalla.

Tavoittele siis aina vain parempia verensokeiarvoja, mutta älä sorru tyhmyyksiin. Tarkoitus ei ole kompensoida korkeita arvoja matalilla, vaan pitää verensokeri jatkuvasti niin lähellä normaalia kuin mahdollista.

Täydellisyyden tavoittelu ei tietenkään ole helppoa, eikä sen kuulukaan olla. Siksi kannattaa asettaa itselleen välitavoitteita. Niiden avulla on helpompi havainnoida omaa oppimistaan, ja tavoitteiden saavuttaminen pitää motivaation korkealla.

Kun tavoittelet aina vain parempia tuloksia, huomaat ennen pitkää mielenkiintoisen ilmiön: yllät vaivatta sellaisiin hoitotuloksiin, jotka aikaisemmin olivat työn ja tuskan takana.

5 Muista, että kehitys kehittyy jatkuvasti

Insuliinin valmistus keksittiin 1920-luvun alussa. Sitä ennen tyypin 1 diabetes oli käytännössä kuolemantuomio. Nykyään kehitellään jo keinohaimoja.

Vajaan sadan vuoden aikana on diabetesrintamalla tapahtunut kaikenlaista, mutta suunta on selkeä: diabeteksen omahoidosta tulee aina vain helpompaa ja hoitovälineet parenevat jatkuvasti.

Se mikä nyt vaatii säätöä ja hiustenhalkomista, voi jo muutaman vuoden päästä hoitua ns. vasurilla. Siksi on vaarallista sortua ajattelemaan, että diabeteksen hoito olisi jotenkin ylivoimaisen vaikeaa. Hoitovälineitä on helppo parantaa verrattuna siihen, mikä työ on kieroon kasvaneen asenteen korjaamisessa.

Jos nyt tuntuu vaikelta, odota hetki – esimerkiksi vuosi tai pari – ja tunnustele sitten uudestaan. Jos huomaat elämäsi helpottuneen, iloitse siitä, että olit aikaisemmin väärässä.

 

Kuva: Angelo Yap. Käytetty Creative Commons -lisenssillä.

Sokerivammainen yrittäjä, joka koodaa, bloggaa ja pyöräilee. Päätoiminen verensokerininja ja täydellisen hobiksen tavoittelija. Suurimpina paheina suklaan yletön syönti ja liian pitkään valvominen. Kirjoittaa Sokerivammaisen opas -blogia.

Kommentit tähän postaukseen

  1. Jaana

    Vaan voi se olla näinkin:

    1. Sinulla on oikeus tuntea ikäviä tunteita, surua, vihaa, kaipuuta entiseen.

    2. Sinulla on oikeus saada myös asiantuntija-apua omahoitoon ja yksilölliseen hienosäätöön.

    3. Diabetes vaikuttaa kaikkeen. Ilman varautumista et enää pysty siihen, mihin ennen.

    4. Ei tarvitse tavoitella aina vain parempaa. Riittävän hyvä voi olla tosi hyvä.

    5. Kehitys kehittyy, mutta varaudu pitkään odotukseen. Uudet hoitovälineet ovat niin kalliita, että yhteiskunta ei niitä hevin kustanna.

    1. Avatar photoMika Haulo

      En näe suurinta osaa näistä millään tavalla ristiriidassa oman listani kanssa. Jäin kuitenkin kaipaamaan hieman perusteluja. Millä tavalla listaamistasi asioista on mielestäsi hyötyä diabeetikolle?

  2. Anna-Maria

    Erittäin hyvä kirjoitus! Olen Mika kanssasi tässä asiassa täysin samaa mieltä. Asenne ratkaisee aina. Vaikka olisi kuinka hyvä hoitotiimi, ne päätökset ja hoidon säätäminen tapahtuu omassa arjessa itse tekemällä ja mitä nopeammin ottaa ohjat omiin käsiinsä niin sen parempi.

  3. Pingback: Viisi vinkkiä tuoreelle ykköstyypin diabeetikolle

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: